Med biblioteket på festival

 Af Martin Arthur Andersen
Kommunikationsmedarbejder i Thisted Kommune

ThyWeb4Køretilladelsen ligger korrekt placeret bag forruden, og vi får et anerkendende nik fra festivalvagten med den pangfarvede vest. Kristian drejer varevognen mod venstre og vi passerer backstage-området – crewet er godt i gang med at læsse musikudstyr af fra de imposante lastbiler, og der er sådan set også kun et par timer til, Mads Langer skal spille. Varevognen, der er bibliotekets servicebil, ligger normalt i fast pendulfart mellem områdets biblioteker og skoler, men denne weekend er den på afveje. Vi er taget på Thy Rock, det, der ifølge arrangørerne betegnes som Nordjyllands bedste musikarrangement. Og sikkert er det i hvert fald, at der kommer op mod 10.000 besøgende for at høre et potpourri af populærmusikken anno 2015, så måske er der noget om snakken.

Kristian må midlertidigt dekonstruere hegnet, så vi kan komme helt tæt på vores telt. Vi ved, at der sikkert bliver kamp om opmærksomheden på dyrskuepladsen. Og hvem gider i det hele taget at hænge ud med en håndfuld bibliotekarer her i det midlertidige underholdningsmekka, hvor der blandt meget andet er kolde fadøl i pub-teltet og Medina under åbne himmelstrøg? Nuvel, vi har ingen konkret erfaring med det, men vi har forberedt os efter bedste evne. Derfor er bilen fyldt med plakater, flyers, roll-ups og beachflag. Men vores vigtigste bagage ligger ikke i bag i varevognen – i løbet af foråret har vi opdyrket et fælles mind-set. En tanke om at vi kan og vil være relevante, også på en festival. Den idé har vi taget med os i dag. Og det er det vigtigste.
ThyWeb3At quizze med godtfolk
Pludselig er klokken 16, festivalen er i gang, og de glade gæster strømmer lystigt forbi. Vores telt er placeret til højre for indgangen, hvilket umiddelbart giver os fin eksponering, i hvert fald i nogle sekunder. Standen ved siden af os har dog større tiltrækningskraft på de mange unge, der her kan få et af de populære armbånd, der beviser, at man er over 18 år – hvilket som bekendt letter logistikken, når lækkertørsten skal slukkes.

Vores ræsonnement har været, at vi vil aktivere gæsterne. Et simpelt og sjovt set-up, ikke noget, der kræver måneders forberedelse. Vi ender med at lade Smart Parat Svar være omdrejningspunktet – en quiz vi er vant til at lave med de lokale 6. klasser en gang om året. Mange synes, det er sjovt med en rask lille konkurrence på paratviden, og det bør være nogenlunde nemt at håndtere, også når deltagerne eventuelt har fået en lille gibbernakker.

Fredag eftermiddag er vi fem medarbejdere på vagt, og det giver et godt overskud til at gå ud blandt folk og få dem overbevist om, at de selvfølgelig skal besøge bibliotekets telt. Stor succes. Fire unge gutter er klar til at dyste mod hinanden, og snart er der kø for at komme til. Ret hurtigt må vi nedjustere mængden af spørgsmål for at sikre flowet i vores aktivitet. Der bliver quizzet igennem, og tidligt på aftenen løber vi tør for vores regulære præmier, der består af bøger fra Danmark Læser-kampagnen (ingen grund til at have dem til at ligge og flyde på bibliotekets sparsomme lagerplads: win-win) og lidt forskelligt merchandise. Derefter må vi improvisere med belønningerne, hvilket ikke har de store konsekvenser for deltagernes motivation. Det vigtigste er naturligvis, at man er klogere end sine venner og/eller familie.

Den første dag er vi meget opsøgende – vi fanger simpelthen festivalgæsterne, før de når ind på selve pladsen. Man kommer langt med et hej og et smil, det har Greenpeace og de andre NGO’er naturligvis for længst fundet ud af. Og på en festival går det endnu nemmere, da folk (for en gangs skyld) ikke er fortravlede og semistressede. Det er naturligvis også befordrende for velviljen, at gæsterne ikke skal have tegnedrengen op af lommen. På andendagen kommer folk nærmest af sig selv, flere er gengangere, som lige har fundet en ny makker, der skal udfordres.

At Smart Parat Svar er lavet til 6. klasser, tager de fleste som en sjov udfordring – mange forundres over, hvor svære spørgsmålene er. ”Er du klogere end en 10-årig?” har været et decideret tv-koncept, og det kan være udmærket (og måske lidt pinligt) at erkende, at man får kam til sit hår af endog meget unge poder. Tålmodigheden bliver nogle gange sat på ekstra prøve, når fulde og snøvlede festivaldeltagere tumler ind i teltet for at quizze, men stemningen fejler ikke noget. Og så giver det da et ekstra twist, når fx Sebastian Dorset melder sig som deltager. Det er, trods alt, ikke hver dag, vi ser ham på biblioteket i Thy.

Det har vi altså ikke lært på biblioteksskolen
Det er ikke en del af vores daglige drift at tage på festival – endnu. Men med vores projekt ”Mit bibliotek – min scene” håber vi netop at nedbryde nogle af de forventninger, der er til biblioteksarbejdet. Vi eksperimenterer med formidling i og udenfor biblioteksrummet. Og selvfølgelig er vi relevante på en rockfestival, hvis bare vi forstår at moderere vores arbejde uden at udvande det. Flere gæster var nysgerrige og spurgte os om formålet med vores tilstedeværelse, og her kan vi jo passende give ordet videre til festivalens leder, Hans Peter Jarl Madsen:
”Thy Rock finder det vigtigt at understøtte initiativer, der kan være med til dannelsen af unge som gamle i Danmark. En væsentlig del af dannelsen sker gennem litteraturen i alle dens afskygninger. Formidling af vores fælles kulturskat, er også en af de ting, der er vigtig for dannelsen. Thy Rock er med til at formidle musikkens mange facetter og strømninger til et nyt som et gammelt publikum, der via deres deltagelse af få bekræftet dele af deres gamle dannelse og hente nye impulser fra oftest nye musiknavne og –strømninger, der kan udfordre et menneskes dannelse. Det er i det lys, man skal se vores samarbejde med Thisted Bibliotek og projektet Mit bibliotek – min scene.”ThyWeb2

Musik er ikke et fremmed element på biblioteket, vi har sangbøger, noder cd’er, streaming etc. Så egentlig burde det ikke ligge os fjernt at styrke musikformidlingen yderligere ved at tage på festival. Og allerede i månederne inden festivalen arrangerede vi små pop up-koncerter med lokale musikere, der senere skulle spille på Thy Rock. Bøgerne blev skubbet til side, bogstavelig talt, og så var der festivalopvarmning. Thy Rock låner lidt af biblioteksrummet, og vi låner lidt af festivalrummet. Det er egentlig ikke så kompliceret.

Blandt de besøgende mødte vi også nogle fagfæller, som var meget begejstrede. ”Hvor dejligt at se biblioteket sådan et sted. Hvor er det cool, det vil jeg tage med hjem,” sagde en bibliotekar fra Holstebro.

Man skal muligvis lige give sig selv et lille spark for at komme ud af komfortzonen, når man henvender sig til en flok halvfulde kvinder for at høre, om de kunne tænke sig nogle kondomer. Men erfaringen er, at alle tager det med højt humør – og de fleste gik derfra med brede grin. Kondomuddeling har intet med vores daglige arbejde at gøre, men det er en sjov måde at få folk i tale på, når det gøres i den rette sammenhæng. På en festival giver den slags mening. Det giver kant og demonstrerer ungdommelighed. Vi havde så bare ikke lige tænkt på, at børn jo også kunne vinde vores quiz. Og da det trods alt er upassende at præmiere en 11-årig med kondomer, uanset intellektuel formåen, måtte vi lige fiske nogle præservativer op af gaveposerne et par gange. Det er godt at kunne improvisere lidt.ThyWeb5
Vi havde også en idé om, at vi ville fortælle om bibliotekets digitale tjenester og vores arrangementsportal thy360.dk. Til det formål havde vi medbragt en pult med en stor iMac, og selvom den var rigtig fin som blikfang, var det ikke vores online-tilbud, der blev weekendens kioskbasker. Nu stiller vi den i stedet op på biblioteket, her giver det sikkert mere mening. Og ved andre, mere lavmælte, events kan den også nemt tænkes at blive en succes.

De andre gider faktisk godt at lege
Det er søndag formiddag og Dorthe, der har været vores tovholder på samarbejdet med Thy Rock, mødes med Jan på dyrskuepladsen. Jan er vores serviceleder, i torsdags sørgede han for at teltet blev stillet op, og nu sørger han for, det bliver pakket sammen. Praktikaliteterne går lidt nemmere, når man har sådan en som Jan. Han havde også sørget for et par ekstra presenninger, hvis det nu skulle begynde at regne. Og selvfølgelig begyndte det at regne. Det gav os i øvrigt bare nogle ekstra gæster, fx de to piger, der i første omgang søgte ly for regnen, men så endte med at blive siddende et godt stykke tid og læse Gaffa-blade – og til sidst var de også med i vores quiz.

Det er ikke alle kulturaktører, der er så åbne for at samarbejde, som Thy Rock har været. Men de fleste vil kunne få en masse ud af at bruge bibliotekets rum og ressourcer, hvis de bare lige får præsenteret, hvordan man kan gøre det. Det handler ikke om at parasitere, men om at udveksle kompetencer, viden og rum – quid pro quo. Heldigvis er det sådan, at de fleste godt gider at lege, det er vores erfaring.

”Det var en sjov måde at møde folk på og se deres overraskelse over at finde biblioteket et uventet sted. Dialogen med publikum var afslappet og en helt anden end jeg er vant til fra vores almindelige biblioteksarbejde og det var en rigtig dejlig oplevelse,” siger Dorthe da hele festivalen er pakket ned.
I det hele taget har det været en ret ukompliceret, festlig og meningsfuld oplevelse at være på festival. Thy Rock har været en fantastisk samarbejdspartner – ingen smalle steder. Vi fik en fed plads til vores telt, en god håndfuld armbånd og forplejning ad libitum. Samt masser af goodwill. Jo, vi kommer bestemt igen til næste år.ThyWeb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.